Gravid og træning – Må man træne med vægte?

fitness for gravide træning gravid

Gravid og træning – Må man træne med vægte?

Gravid og træning…

Må jeg hoppe under graviditeten? Må jeg træne med vægte?

Hvad skal jeg vælge? Maskiner, vægte eller holdtræning?

Da jeg var gravid hoppede jeg rundt og var lækker og fræk. Og trænede fitness det, jeg kunne. Her på billedet er jeg på Club La Santa for at undervise. Her er jeg i uge 30 af min graviditet.

JO, man kan godt være fræk og lækker, selvom man er gravid. Og JO, man kan godt hoppe og også træne med vægte! Og det er det, det handler om her.

Som gravid kan du sagtens benytte maskinerne i dit fitnesscenter.

De fleste maskiner er lige til at gå til også som nybegynder. Men du må også godt dyrke fitness med frie vægte og hoppe under din graviditet. Det er klart, at der er noget træning, der egner sig bedre til en gravid krop end andet – men som udgangspunkt, må du alt det, din krop og graviditet tillader.

Individuel styrketræning og styrketræning på hold med frivægte/på frit gulv (f.eks. bodyfit, crossfit, cirkeltræning, crosstraining, stram op, mave-balle-lår osv.) er som udgangspunkt godt til gravide.

Så længe, du kan kontrollere dine bevægelser med god teknik og holder det i et tempo hvor du, din krop og din vejrtrækning kan følge med. Når man træner med frie vægte kræver det endnu mere stabilitet, og derfor er det vigtigt med god teknik (læs mere længere nede i indlægget).

Derfor anbefaler man sjældent nybegyndere at kaste sig ud i frivægtstræning uden vejledning. Men det er fantastisk stabilitets- og balancetræning til den gravide, og derfor finder du i FITNESS FOR GRAVIDE både kropsvægtsøvelser, frivægtsøvelser og maskinøvelser til niveau 1 (nybegyndere) og niveau 2 (let-øvede).

Går du på et hold skal du altid huske at informere instruktøren om, at du er gravid, så de kan justere nogle af øvelserne og evt. give dig alternativer. Er du i tvivl, så spørg altid instruktøren – men husk: du træner altid på eget ansvar. Både når du træner derhjemme eller i fitnesscentret – og også når du er på hold. Det er ikke sikkert, at holdinstruktøren har viden nok om graviditet og træning til at vejlede dig.

Må man træne med vægte?

JA, det må du altså godt. Du må træne med både maskiner og vægte. Maskiner er det nemme og sikreste valg ja. Der er der ingen fare for, at du kommer ‘ud af kurs’, hvorimod de frie vægte vil udfordre din balance og dit korset, som jo er udfordret i forvejen af graviditeten.

Det er super fint at bruge maskinerne – det gjorde jeg også selv. Især til sidst i graviditeten, hvor jeg bl.a. brugte benpres- og kabeltræk-maskinerne (få fat i forslag til træningsprogrammer i 1., 2. og 3. trimester i bogen FITNESS FOR GRAVIDE. Køb den her.)

Men vælger du at træne med frie vægte, så tag ikke mere vægt på, end at du kan tage ml. 15-20 gentagelser. Se mit forslag til retningslinjer i fitness for gravide her.

11205001_900591756653516_4066531027608753099_n

Lyt med her når jeg spørger Bente Klarlund omkring frie vægte, maskiner og det at ligge på ryggen som gravid. HØR INTERVIEWET HER

Eller kig ind på fitnessforgravide.dk – måske du bliver inspireret til at træne under DIN graviditet?

JA TAK – giv mig en fit graviditet

Lyt med her, når Bente Klarlund taler om vægtbærende og ikke-vægtbærende aktivitet under graviditeten.

Lær mere i bogen FITNESS FOR GRAVIDE eller i e-bogen, som du kan købe via saxo.com 

Eller spring direkte på en træningspakke med undervisning og træning fra fitnessforgravide.dk

Prøv BASIS-pakken, PRO-pakken, TRX-pakken eller FEMININFITNESS® pakken.

I alle ONLINE træningspakker fra fitnessforgravide.dk får du:

√ Målrettet online træning til gravide
√ Fitness for gravide til niveau 1: til dig der ikke er vant til at træne/begynder
√ Fitness for gravide til niveau 2: til dig der ER vant til at træne/let øvet
√ Fitness til hele din graviditet – både 1., 2. og 3. trimester
JA, jeg vil gerne vide mere!